code

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Succesvol aan de slag met vacature marketing

Job of vacature marketing is bij uitstek een oplossing voor het effectief vervullen van vacatures. Deze taak is voor recruiters echter een stuk ingewikkelder geworden, nu ook een beroep wordt gedaan op de marketingkennis en toptalent zich niet zo makkelijk laat overtuigen. Verschillende succesverhalen hebben inmiddels bewezen dat je met een eenvoudige combinatie van enkele generieke jobboards niet ver komt voor specifieke vacatures. Om je mee te nemen in ‘vacature marketing anno 2017’, vertelt Remko Booghmans, Manager Sales Adver-Online, aan de hand van vier vragen over zijn visie op vacature marketing.

Social media, Google en Display recruitment; allemaal termen die recruiters om de oren vliegen. Hoe maak jij hen wegwijs in deze digitale oplossingen?

“Ondanks dat ieder recruitment vraagstuk anders is, herkennen wij wel degelijk een tendens. Zo zien wij dat de succesvolle vacature marketing campagnes steeds vaker een combinatie kennen van diverse (vacature)websites, social media en Google. Waarbij het belangrijk is dat de kanalen goed op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Niet gek, want potentiële kandidaten zoeken op steeds meer verschillende manieren naar informatie. De boodschap hoeft dan niet zozeer baangerelateerde informatie te bevatten, maar moet juist met behulp van beeld en tekst inspelen op de beleving om de kandidaat te prikkelen.”

Waarom zit het succes in het inzetten van meerdere kanalen?

“Een doelgroep aanzetten tot solliciteren kan heel goed vergeleken worden met het kopen van een product. Niet iedereen is direct op zoek, waardoor je ook een inactieve groep moet verleiden met relevant beeld en tekst. Dit is ook herkenbaar voor recruitment. Een proces waar veel tijd overheen kan gaan, omdat je de boodschap perfect moet afstemmen op de kandidaatsreis. Omdat je als organisatie niet de enige bent die deze strategie hanteert, is één van de gevolgen dat mensen dagelijks worden blootgesteld aan duizenden communicatieprikkels. Dit maakt het zo belangrijk om enerzijds de doelgroep goed te definiëren en anderzijds op de juiste kanalen zichtbaar te zijn met goed converterend (beeld)materiaal.”

Hoe pas jij deze strategie toe in de praktijk?

“Onze strategie is redelijk eenvoudig samen te vatten in de volgende afbeelding.

De vacature marketing funnel

“Er is te zien dat wij in eerste instantie de doelgroep bepalen. Dit doen wij aan de hand van vragen als; Voor wie is de vacature bestemd? Welke opleiding hebben zij afgerond? Waar wonen zij? Wat zijn hun interesses? Daarbij zien wij altijd een tweedeling tussen actief en latent werkzoekenden. Actief werkzoekenden oriënteren zich vaak al op diverse vacaturesites, maar door het grote aanbod aan vacatures mag je zeker niet over het hoofd zien dat een vacature er tussen uit moet springen.

Je zult merken dat de doelgroep heel concreet gespecificeerd kan worden. Maak dan ook gebruik van deze informatie! Door de ver ontwikkelde targeting mogelijkheden lenen social media & Google zich hier uitstekend voor. Nu blijkt evengoed uit de data van onze campagnes dat slechts 2% daadwerkelijk converteert na een 1e of 2e contactmoment. De overige 98% onderneemt pas actie na een 3e of zelfs 4e contactmoment. Om top-of-mind te blijven bij een potentiële doelgroep maken wij gebruik van retargeting. De kanttekening daarbij is wel dat oneindig retargeten op één kanaal ook averechts kan werken. En de doelgroep irriteren is wel het laatste dat je wilt!

Daarom kiezen wij ervoor Google Display in te zetten. Het Google Display Netwerk geeft toegang tot talloze partner websites van Google, Youtube, Nu.nl en Buienradar maar ook heel veel andere websites, video’s, blogs en apps wereldwijd. Potentiële kandidaten krijgen op andere websites in de vorm van een banner nog eens de vacature advertentie voorgeschoteld, voor dat extra duwtje in de rug om alsnog over te gaan tot solliciteren. Dit maakt Google Display een onmisbaar en krachtig instrument.”

Welke meerwaarde levert Adver-Online voor recruiters die deze strategie zelf onder de knie hebben?

“Wij proberen recruiters met deze strategie handvatten te geven voor het creëren van een campagne. Vervolgens helpen wij bij de inrichting van het programmatic adverteren, creatie van converterend advertentie-materiaal en de optimalisatie van de campagnes door middel van A/B-testing en/of lead-boost. En zoals ik al begon, ieder recruitment vraagstuk is anders. Zo bepalen wij per klant of er aanvullende oplossingen nodig zijn. Door het veranderende medialandschap zijn de mogelijkheden enorm geworden, waarom zou je hier niet van profiteren?”

Ontdek de mogelijkheden van vacature marketing!

Share This

Share This

Share this post with your friends!